Matkusta Kainuuseen

Kainuun maakunta sijaitsee Itä-Suomessa. Sen maakuntakeskus on Kajaani ja lisäksi Kainuuseen kuuluu monta muuta väkiluvultaan pienempää kuntaa. Vaikka Kainuun maakuntalaulu on Nälkämaan laulu ja vaikka Kainuuta pidetään tylsyyden tyyssijana, on asialla myös toinen puoli. Oikeasti Kainuussa on runsaasti tekemistä ja nähtävää. Sieltä löytyy myös vetonauloja, jotka vetävät matkailijoita tehokkaasti puoleensa. Yksi tällaisista on Vuokatti, joka löytyy aivan Sotkamon vierestä.

Vuokatti on mielenkiintoinen matkailukohde, sillä vaikka se on kohtalaisen pieni paikkakunta, sieltä löytyy runsaasti tekemistä. Vuokatissa on Suomen ensimmäinen hiihtoputki, jossa pääsee harrastamaan murtomaahiihtoa vuoden ympäri. Sen lisäksi sieltä löytyvät Vuokatinrinteet, jotka palvelevat niin laskettelijoita kuin lumilautailijoita. Kohde on siis erikoistunut talvilajeihin, mutta siellä on nähtävää myös kesäisin. Kauniit maisemat Vuokatinvaaran päältä saavat jokaisen takuulla haukkomaan henkeään.

Matkustaminen Kainuuseen

Kainuu sijaitsee hyvien yhteyksien päässä sen osalta, etttä sinne on melkein yhtä lyhyt matka niin pohjoisimmasta Lapista kuin Hangostakin. Monet lähtevät matkaan autolla. Omalla autolla kulkeminen tuo vapautta ja antaa mahdollisuuden suunnitella reitin omien mielenkiinnonkohteiden mukaan. Matkan varrella voi nimittäin yöpyä jossakin ennen kuin saapuu hurmaavaan Kainuuseen. Oma auto on kätevä myös siinä mielessä, että sillä voi kulkea helposti paikasta toiseen ja vaikka vaihtaa paikkakuntaa Kainuun sisällä.

Jos oma auto ei tule kysymykseen, voi Kainuuseen myös lentää Helsingistä. Helsinki-Kajaani-reittiä operoi Finnair ja matka kestää ainoastaan alle tunnin. Lennon keskimääräinen hinta on noin 100–200 euron luokkaa yhdeltä aikuiselta. Kajaanin lentoasemalta voi jatkaa matkaa eteenpäin joko taksilla tai bussilla. Taksi on hyvä tilata etukäteen, sillä taksit eivät yleensä päivystä lentoasemalla. Kyseessä on pieni lentoasema, jonne saapuu lentoja vain muutaman kerran päivässä.

Kainuun voi saavuttaa myös junalla. Reitit Helsingistä Kolariin kulkevat Kajaanin kautta. Kajaani on siis pysähdyspaikka myös silloin, kun kuljetaan junalla. Kajaanista sen sijaan voi matkustaa junalla eteenpäin Paltamoon, jos se on matkan päätepysäkki. Junaa ei tarvitse yleensä edes vaihtaa, jos kyseessä on pohjoiseen asti menevä juna. Bussit liikennöivät juna-asemalta moneen suuntaan, joten Kainuu on tavoitettavissa helposti.

Myös bussilla on mahdollista matkustaa Kainuuseen. Jos matkaan lähdetään etelästä tai pohjoisesta, kuljetaan pitkän matkan busseilla, jotka pysähtyvät useimmiten Kajaanissa. Joskus bussit voivat tehdä pysähdyksiä myös Paltamossa sekä Sotkamossa. Parhaiten itselleen sopivan reitin voi löytää etsimällä tietoa netistä. Jos bussilla lähdetään matkaan esimerkiksi Helsingistä, kannattaa varautua pitkään matkustusaikaan. Esimerkiksi matkustusaika Helsingistä Kajaaniin voi venyä helposti kahdeksaan tuntiin. Matkustamiseen menee siis koko päivä, mutta niin menee myös omalla autolla kuljettaessa.

Kainuun paikkakuntien parhaat palat

Kainuussa on yhteensä kahdeksan kuntaa. Kaksi niistä on kaupunkeja ja muut ovat kyliä. Kaupunkeihin kuuluvat Kajaani ja Kuhmo. Kajaani on samalla Kainuun suurin kaupunki. Sen suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluvat Kajaanin linnanrauniot. Kaupunki on muutenkin täynnä historiaa, mutta samalla myös kulttuuria. Kajaaniin voi lähteä katsomaan vaikkapa teatteriesityksiä tai kuuntelemaan musiikkia. Sen lisäksi Kajaanista löytyvät Kainuun parhaat ostosmahdollisuudet, jotka kannattaa hyödyntää siellä päin liikuttaessa.

Kuhmo taas on pienempi kaupunki aivan itärajalla. Se panostaa eniten luontomatkailuun. Kuhmoon voikin matkata tarkkailemaan karhuja. Metsään rakennetut majapaikat mahdollistavat karhujen katselemisen niiden oikeassa elinympäristössä. Samalla retkellä metsässä voi nähdä myös monia muita villieläimiä. Kuhmo on oikea eläinystävän paratiisi, sillä sieltä löytyy niin paljon eläimellistä tekemistä.

Hyrynsalmi taas on tunnettu vuosittaisista Suopotkupallon MM-kisoistaan. Niiden aikaan Hyrynsalmelle saapuu suuri joukko niin suomalaisia kuin ulkomaalaisia suopotkupallon pelaajia. Hyrynsalmen Ukkohallasta löytyy myös Suomen pisin cablewakeboard-rata, jossa on järjestetty kerran myös lajin EM-kilpailut. Patikoijille Hyrynsalmella on UKK-reitti, joka esittelee joitakin Suomen kauneimmista maisemista. Hyrynsalmi sopii siis urheilusta ja luonnossa liikkumisesta pitäville.

Sotkamo taas tunnetaan vieressä olevasta Vuokatista. Sotkamo-Vuokatti on erinomainen kohde urheilla ja harrastaa liikuntaa monipuolisesti. Sen lisäksi sieltä löytyy myös Katinkullan kylpylä, jossa voi nauttia poreista ympäri vuoden. Katinkullasta löytyy myös keilaamista, tennistä ja squashia, joten se on monipuolinen paikka harrastaa. Myös golfkentät ovat pelaajien käytössä kesäisin.

Suomussalmi on historian ystävän valinta. Suomussalmella käytiin talvisodan suurtaistelut. Raatteentie on yhä tänä päivänä iso osa suomalaista historiaa. Jokainen kannattaa käydä Raatteentien taistelupaikalla sekä sotamuseossa. Siellä historian lehtien havinan voi tuntea yhä tänä päivänä. Talvisodan päämuistomerkki on Alvar Aallon suunnittelema Liekki. Se sijaitsee Suomussalmen kirkonkylällä ja on myös näkemisen arvoinen luomus.

Muita Kainuun kuntia ovat Paltamo, Puolanka ja Ristijärvi. Nämä kolme kuuluvat Kainuun pienimpiin kyliin, joissa ei sinällään ole nähtävyyksiä. Sen sijaan näissä kaikissa voi esimerkiksi harrastaa kalastusta. Kainuussa on nimittäin runsaasti hyviä kalavesiä. Puolanka tunnetaan myös Pessimismipäivistään, jolloin mikään ei ole hyvin. Niillä voi käydä viihdyttämässä itseään ja katsomassa vaikka hupaisia kesäteatteriesityksiä.

Lämna ett svar