Kalastusreissulle Kainuuseen

Kainuu on oiva paikka lähteä kalastusreissulle, sillä se on käytännössä katsoen vesistöjen ympäröimä. Suuri Oulujärvi kulkee Kajaanin ympärillä ja Sapsojärvi on näkyvä osa Sotkamon kaupunkikuvaa. Kalastusreissulle voi lähteä omatoimisesti tai vaihtoehtoisesti kalastusreissu hoituu oppaan johdolla. Kaikki tämä riippuu siitä, miten paljon kalastamisesta on kokemusta ja millaisia elämyksiä kalastusreissulta haluaa. Esimerkiksi koskikalastus on hyvä aloittaa oppaan avulla, jos sellaisesta ei ole itsellä kokemusta.

Aina kalastuksesta puhuttaessa on syytä selvittää, tarvitaanko alueella kalastuslupaa. Jos sellainen tarvitaan, se tulee hankkia ennen kalastusreissua. Kalastuslupa voidaan kysyä kaikilta alueella kalastavilta. Jos sellaista ei löydy, joutuu ilman lupaa kalastamisesta maksamaan sakkoa. Kaikki kalastusluvat voi ostaa nykyään netistä. Ne ovat voimassa tietyn ajan, joten voimassaoloaikaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Valitse itsellesi mieluisin paikkakunta

Jokaisella Kainuusta löytyvällä paikkakunnalla voi harrastaa kalastusta. Jää reissaajan itsensä päätettäväksi, mille paikkakunnalle haluaa suunnata. Toisaalta taas on mahdollista tehdä reissu, jossa vieraillaan useammallakin paikkakunnalla. Esimerkiksi Sotkamon Hoikanlampi on hyvä kohde aloittaa reissu. Koska lampi sijaitsee Maanselän Etapin läheisyydessä, voi kalastaja majoittua lähelle lampea. Hoikanlammesta voi saada saaliiksi niin ahventa kuin kirjolohta. Hoikanlammelle voi myös vuokrata veneitä, joten kalastaminen onnistuu helposti rannalta tai veneestä käsin. Sotkamon suunnalla ollessa kannattaa käydä tarkistamassa myös Josmasjoen vedet. Josmaskoski virtaa kovalla voimalla ja se on oikea perhokalastajan unelma. Josmasjoesta saadaan saaliiksi taimenta, joka on arvostettu saalis. Kalastajan tulee kuitenkin olla selvillä siitä, että Sotkamon vesissä taimenen alamitta on 50 cm. Sitä pienempää taimenta ei siis saa ottaa saaliiksi.

Sotkamon vieressä sijaitseva Kajaani on myös oivallinen kalastuspaikka. Kajaaninjoki tarjoaa hyviä kalastuspaikkoja niin ala- kuin yläjuoksulla. Ämmäkosken alapuoli on monien suosiossa. Sen pohjoisrannalta löytyy satojen metrien pituinen alue, jolla saa kalastaa vapaasti. Padon läheisyydessä alue sen sijaan on rauhoitettu. Kajaaninjoesta voi saada monia eri kalalajeja, kuten ahvenia, haukia ja kirjolohta. Kalastajan tulee valita kalastusvälineensä sen mukaan, mitä kalalajia ollaan tavoittelemassa. Esimerkiksi mato-ongella voi saada suuria ahvenia, kun taas perholla voi kokeilla saada kirjolohia.

Suomussalmi tunnetaan Hossanjoesta. Se on loistava paikka saada suuriakin kaloja saaliiksi. Hossanjoki on monen suosikkipaikka, kun puhutaan Kainuun kalastuspaikoista. Hossanjoki on Kiantajärveen laskeva joki, jossa kulkee paljon paikkaa vaihtavia kaloja. Siellä voi kalastaa niin ongella, perholla kuin vieheellä. Perhokalastuksen kohdalla kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä paikoitellen Hossanjoen virtaus on kohtalaisen voimakas. Harjus, hauki ja taimen ovat yleisiä saaliskaloja. Hossanjoella vietetään rauhoitusaikaa, joka kestää syyskuun puolivälistä marraskuun puoliväliin.

Itsenäisesti vai oppaan avulla?

Jää jokaisen kalastajan päätettäväksi, haluaako kalalle lähteä omatoimisesti vai onko järkevämpää lähteä sinne oppaan kanssa. Lähes kaikilla paikkakunnilla järjestetään opastettuja kalastusretkiä paikkakunnan parhaille kalavesille. Sotkamossa ja Vuokatissa esimerkiksi Go Vuokatti järjestää erilaisia ryhmäohjelmia. Hyrynsalmella taas Ukkohallan Matkailupalvelut vie kalastajan kohti monenlaisia mielenkiintoisia elämyksiä. Kuhmossa taas Reki-Pertti on erikoistunut kalastusopastukseen. Saatavana on erilaisia retkiä aina lyhyistä kalastuksista pidempiin reissuihin. Kalastaa voi niin järven jäällä tai kesällä joko rannalta tai veneestä käsin. Retket ovat räätälöitävissä retkelle osallistujan mukaan.

Lämna ett svar