Kainuussa voi matkailla niin kulttuurinnälkään kuin luonnon ihmeitä ihastellen!

Kotimaanmatkailu on nyt kuuminta hottia! Matkalle voi lähteä vaikkapa perheen kanssa, mutta myös vaikkapa opintomatkalle tai luokkaretkelle. Opettajalle Kainuu saattaa olla yksi parhaista kohteista. Se sijaitsee keskellä Suomea, joten maan joka kolkasta sinne on suhteellisen lyhyt matka. Oppilaat ovat varmasti mielissään myös pakollisen bussimatkan pituudesta. Kainuussa voi löytää luokkaretkikohteita niin kulttuurinälkään kuin vaikkapa luontopoluille. Listaamme alle muutamia paikkoja, joihin opettaja voi ehdottomasti tuoda oppilaansa.

Kulttuuria kaikille!

Muinaismuistokohteet

Kainuussa on monia muinaismuistokohteita, joissa yhdistyy luontoseikkailu sekä muinaisen kulttuurin tunnelma. Muinaismuistokohteita löytyy sekä Kainuun suurimmasta kaupungista Kajaanista, mutta myös esimerkiksi Suomussalmelta, Sotkamosta, Kuhmosta, Paltamolta, Puolangalta ja Hyrynsalmelta. Esittelemme tässä muutaman muinaismuistokohteen:

1. Hokkilan kuppikivi – Sotkamo

Hokkilan kuppikivi on yksi niistä kohteista, joka kannattaa Sotkamossa käydessään katsastaa. Kuppikiveen tarjottiin ruokauhreja vielä 1800-luvulla sen kuppimaiseksi kaiverrettuun aukkoon. Hokkilan kuppikivi sijaitsee noin kuusi kilometriä Sotkamon kirkolta.

2. Suomussalmi: esihistoriallisia asuinpaikkoja

Suomussalmi on ehdottomasti yksi muinaispaikkojen aarreaitta. Monet kohteet, jotka luokkaretkeläisten kannattaa kiertää ovat ehdottomasti täällä.

Joenniemen esihistoriallinen asuinpaikka kannattaa ehdottomasti nähdä! Tämä esihistoriallinen asuinpaikka on nimensä mukaisesti niemi, jonka laaja suo erottaa mantereesta. Joenniemellä on tehty arkeologisia kaivauksia vuosina 1987 ja 1988, ja sieltä on löydetty monia muinaismuistoesineitä sekä pronssi- että rautakaudelta. Löytöihin kuuluu keramiikkaesineitä sekä kirveen valumuotin osa.

Kalmosärkkä on Suomussalmen kirkolta noin 40 kilometriä pohjoiseen sijaitseva tärkeä muinaismuistokohde, ja se on ehdottomasti yksi Kainuun kuuluisimpia. Arkeologisia kaivauksia on tehty vuosina 1958-1959 sekä 1992-1993, ja muinaisjäännöksiä on löydetty koko särkän alueelta. Tällä särkällä on asuttu koko esihistoriallisen ajan, ja niinpä sieltä voi löytää sekä merkkejä asutuksesta, pyyntikuopista ja haudoista. Myöskin talvisodan aikaisia kaivantoja on särkällä.

3. Hyrynsalmen muinaismuistokohteet

Hyrynsalmi on taas yksi Kainuun kunnista, jonka muinaismuistokohteet ovat runsaat. Luokkaretkellisille saa takuulla ihmeteltävää koko päiväksi.

Kivikautinen asuinpaikka Hautalahti on yksi Hyrynsalmen kuuluisimmista kohteista. Tällä paikalla oli asuttu pitkään ja nimipä joitakin arkeologisia löytöjä, joita ei ole muualla havaittu on löytynyt juuri täällä! Esimerkiksi kivikautisen vasarakirveen puolikas on löytynyt juuri Hautalahdelta.

Koppelonniemi ja Vonkka ovat yksi Kainuun vanhimpia asuinpaikkoja. Radiohiiliajoituksella on osoitettu, että Koppelonniemellä on asuttu noin 7200 eaa. ja Vonkassa myöskin noin 7000 eaa.

Sotahistorialliset kohteet

Usein koulussa talvisota sekä jatkosota ovat aiheita, jotka kuuluvat yleiseen opetussuunnitelmaan. Miksi ei siis käydä myöskin sotahistoriallisilla kohteilla Kainuun maakunnassa, jotta sotahistoriallinen tuntemus tulee entistä tutummaksi oppilaille?

Sotahistoriallisia kohteita sijaitsee pitkin Kainuuta. Hyrynsalmelta esimerkiksi löytyy vanha kohta, missä saksalaisten vuonna 1942 rakentama niin sanottu Kuolemanrata sijaitsi. Tämä rata rakennettiin vankityönä, mutta se purettiin heti sodan loputtua, ja radan materiaalit luovutettiin Neuvostoliitolle.

Kuhmossa taas sijaitsee useampi sotahistoriallinen kohde sekä Kuhmon talvisotamuseo, joka sijaitsee Kuhmon keskustassa. Toisen maailmansodan useampi taistelukohde sijaitsee myös Kuhmossa. Näitä ovat Saunajärven, Lammasperän ja Vetkon alueet.

Myös Suomussalmella sijaitsee useita sotahistoriallisia kohteita, mutta varmasti kaikkein mahtavin on Alvar Aallon vuonna 1959 suunnittelema pronssinen liekkipatsas. Patsas on vino ja noin yhdeksän metriä korkea. Se symboloi elämän raadollisuutta. Suomussalmella sijaitsee myös elokuvista ja kirjallisuudesta tuttu Raatteentie ja Raatteen vanha ja uusi vartioasema, jotka palvelivat vuosina 1923 ja sodan jälkeen.

Paikallismuseot sekä muut kulttuurikohteet

Suomessa ja niin myös Kainuussa sijaitsee monia paikallismuseoita, jotka kannattaa kiertää silloin, kun paikkakunnalle pääsee matkustamaan. Listaamme tähän alle muutamia kaikkein suosituimpia kohteita.

1. Kajaani

Kainuun paikallismuseo: Tämä Kajaanin Asemakadulla sijaitseva koko Kainuun paikallismuseo kertoo Kajaanin historiasta, ja saattaa olla yksi niistä paikoista, jossa kannattaa Kainuun reissun aikana käydä. Tästä museosta saa hyvän pohjatiedon Kainuun sekä Kajaanin historiaan.

Kajaanin rauniolinna: Kajaanin rauniolinna on yksi niistä kohteista, jotka ovat muodostuneet kaupungin tunnuksiksi. Tämä 1600-luvulla rakennettu linna pystytettiin valtakunnan itäisiin osiin. Suuren Pohjan sodan aikana venäläiset piirittivät ja tuhosivat linnan räjäyttämällä. Linnan ja linnasaaren merkitys on kuitenkin jäänyt tärkeäksi kajaanilaisten kulkureittinä.

2. Sotkamo

Makasiinimuseo: Sotkamon kotiseutumuseo on saanut nimensä siitä, että se sijaitsee kahdessa viljamakasiinissa, jotka on rakennettu 1700-luvulla. Näyttelyssä esitellään niin Sotkamon kulttuuriperintöä kuin alueelta löytyneitä muinaisesineitä.

Tervajärven museo: Tervajärven talomuseo on perinteisen talomuseon tyyssija. Siihen kuuluu kaksi pientä aittaa sekä perinteisesti sisustettu tupa kangaspuineen. Tervajärvelle saatiin tie vasta vuonna 1958, mikä teki sen, että jotkin vaikutteet saatiin Tervajärvelle hieman jälkijunassa muusta Suomesta.

Entinen nimismiehen talo Aatos: Tämä vanha talo on rakennettu vuonna 1924. 1940-luvulla se siirtyi pappilan käyttöön ja myöhemmin kunnalle. Nykyään rakennus toimii kansalaisopiston kulttuuritoimen tiloina.

Naapurivaaran tanssilava: Lavan historia ulottuu jopa 1800-luvulle, ja se on vielä aktiivisesti käytössä! Varsinkin vanhempien oppilaiden kanssa on ehkä mahdollista päästä viettämään iltaa tanssilavan loisteessa. Vanhat rakennukset on tosin purettu jo pois, ja niinpä tanssilavan ja lavan lähistöllä sijaitsevan kahvilan rakennusvuosi ulottuu vain 1950-luvulle.

3. Ristijärvi

Suojeluskunta- ja lottanäyttely: Talvisodan aikaisia näyttelyitä löytyy Kainuusta paljon ja myös Ristijärveltä löytyy yksi niistä. Lottanäyttely on kuitenkin omaa laatuaan ja niitä saa Suomesta vielä hieman hakea. Suojeluskunta- ja lottanäyttely sijaitsee Ristijärven vanhimmassa koulurakennuksessa. Kansakoulu on muutenkin näkemisen arvoinen, sillä sen sisältä löytyy myös perinteinen 1950-luvulle entisöity koululuokka.

Karppalan tila ja mylly: Karppalan tila ja mylly sijaitsee kosken varrella, ja niinpä se on luonto- ja ulkoilukohteenakin erinomainen. Tämä tila sijaitsee noin 15 kilometriä Ristijärven keskustasta. Kaksi tilaa muodostavat peilikuvamaiset pihapiirit ja niiden ympäristöstä löytyy monia vanhoja rakennuksia tutkittavaksi ja ihailtavaksi.

4. Kuhmo

Tuupalan museo: Tämä talomuseo kertoo keskiluokkaisen kuhmolaisen perheen elämästä 1800-luvulla. Kauniisti tapetoidut seinät ja antiikkiset huonekalut saavat kenet tahansa ihastelemaan. Talossa on toiminut 1800- sekä 1900-lukujen vaihteessa myöskin kestikievari, apteekki ja kauppa.

Juminkeko: Juminkeon kulttuurikeskuksen tehtäviin kuuluu Kalevalaan liittyvän kulttuuriperinnön vaaliminen ja turvaaminen. Se tekee kansainvälistä kulttuurivaihtoa Venäjän puoleisen Karjalan tasavallan välillä ja toimintaan kuuluu erilaisten näyttelyiden ja tapahtumien järjestäminen niin Suomessa kuin Venäjän puoleisessa Karjalassa.

Lämna ett svar