Aloitussivu

Tervetuloa tutustumaan Kainuuseen ja kaikkeen siihen, mitä sillä on tarjottavanaan. On hienoa, että olet saapunut tälle sivustolle lukemaan artikkeleita ja tutustumaan Kainuuseen. Ehkä alue on sinulle jo ennestään tuttu ja saatat jopa matkailla siellä säännöllisesti. Toisaalta tämä sivusto antaa erinomaista tietoa myös heille, joille Kainuu ei ole vielä tuttu. Ehkä sivuston artikkelit innostavat suunnittelemaan ja varaamaan matkan Kainuuseen.

Kainuu sijaitsee Itä-Suomessa, aivan Venäjän rajan tuntumassa. Kainuun maakuntakeskus ja samalla suurin kaupunki on Kajaani. Kainuusta löytyy myös toinen kaupunki, joka on Kuhmo. Kaikki muut Kainuuseen kuuluvista kuudesta paikkakunnasta ovat kyliä. Ne ovat Sotkamo, Ristijärvi, Paltamo, Hyrynsalmi, Suomussalmi ja Puolanka. Monille Kainuun tunnetuin kohde on Sotkamo. Se johtuu lähinnä Sotkamon vieressä sijaitsevasta Vuokatista, joka tunnetaan erityisesti talviurheilun keskuksena. Sotkamo-Vuokatista löytyykin todella paljon tekemistä, mutta niin löytyy myös muista Kainuun pitäjistä.

Kainuuta pidetään historiansa vuoksi Nälkämaana. Myös sen maakuntalaulu on Nälkämaan laulu. Tämä kantaa kuvan kurjasta seudusta, jolla on paljon köyhyyttä. Kainuu olikin sellainen sotien jälkeen. Se jouduttiin rakentamaan uudelleen aivan samaan tapaan kuin Suomi muutenkin. Tänä päivänä nälkämaa ei kuvaa Kainuuta ollenkaan, vaan alue on hyvin elinvoimainen ja pystyy tarjoamaan ihmisille paljon. Tämän sivuston artikkeleista voit lukea enemmän siitä, millaisia aktiviteetteja Kainuusta löytyy.

Kainuun parhaat nähtävyydet

Kajaani on siis Kainuun suurin kaupunki ja samalla myös ikään kuin Kainuun keskus. Kajaanista löytyvät esimerkiksi Kainuun parhaimmat ostosmahdollisuudet. Sen lisäksi Kajaani tarjoaa historian havinaa, sillä siellä voi tutustua esimerkiksi linnanraunioihin ja päästä näin tutustumaan Kajaanin historiaan. Sen lisäksi Kajaanissa voi nauttia kulttuurista niin musiikin kuin teatterin muodossa.

Kainuun toinen kaupunki Kuhmo on panostanut luontomatkailuun. Kuhmon ovatkin tehneet tunnetuksi karhujen tarkkailuun keskittyvät yön yli kestävät retket. Vierailijat pääsevät siis yöksi keskelle metsää tehtyyn majapaikkaan, josta on näkymät suoraan karhujen ruokailupaikalle. Karhujen lisäksi paikalla voi havaita niin susia, kettuja, haukkoja kuin vaikkapa ilveksenkin. Kyseessä on todellinen elämys kaikille luonnosta ja eläimistä pitäville. Tällaisia matkoja järjestetään ympäri vuoden, joten jokainen voi lähteä katselemaan karhuja haluamaansa aikaan.

Sotkamon ja Vuokatin seutu ovat urheilijoiden ja kuntoilijoiden suosimia paikkoja. Vuokatinrinteillä lasketellaan pitkä kausi ja Vuokatin hiihtoputkessa voi hiihtää ympäri vuoden. Sen lisäksi Sotkamosta ja Vuokatista löytyy mahdollisuuksia muun muassa kylpylässä käymiseen ja keilaamiseen. Laskettelupäivän jälkeen voikin siirtyä suoraan kylpylän kuumiin poreisiin nauttimaan ja rentoutumaan.

Hyrynsalmi voi olla monelle ennalta tuntematon paikka. Se ei olekaan kovin suuri pitäjä, mutta siellä järjestetään silti MM-kisat. Kyseessä ovat suopotkupallon MM-kisat, jotka keräävät paikalle yleisöä ja joukkueita niin Suomesta kuin muualtakin maailmasta. Suopotkupallon lisäksi Hyrynsalmella on järjestetty myös cablewakeboardingin EM-kisat. Hyrynsalmen Ukkohallasta löytyy nimittäin Suomen pisin cablewakeboard-rata, jossa myös turistit voivat harjoitella lajia. Jos vieras pitää luonnossa liikkumisesta, Hyrynsalmen kohdalla on hyvä mainita UKK-reitti. Se tarjoaa upeita näköaloja ja metsässä rauhoittumista.

Jokainen meistä tuntee Suomen sotahistoriaa sen verran, että Raatteentien taistelut ovat muistissa. Nämä taistelut käytiin Suomussalmella. Sieltä löytyykin edelleen Raatteentien taisteluiden paikat, joissa voi käyskennellä juoksuhaudoissa tai kuunnella oppaan selostusta tapahtumista. Samalla Suomussalmella käydessään voi tutustua myös sotamuseoon, joka on sinällään jo vaikuttava kokemus. Suomussalmen kirkonkylälläkin muistetaan talvisodan henkeä ylläpitäneitä sotilaita. Siellä sijaitsee Alvar Aallon suunnittelema Liekki, joka on talvisodan taisteluiden muistomerkki. Suomussalmella liekki siis palaa yhä, joten se on erinomainen paikka vierailla kaikille sotahistoriasta kiinnostuneille.

Puolanka, Paltamo ja Ristijärvi ovat kaikki pieniä kyliä, joissa ei sinällään ole varsinaisia nähtävyyksiä. Sen sijaan näissäkin paikoissa voi tuntea luonnon läheisyyden monella tapaa. Esimerkiksi jokainen näistä kylistä, kuten kaikki muutkin Kainuun paikkakunnat, tarjoavat erinomaiset kalastusmahdollisuudet. Kalastusretkiä voi tehdä joko omatoimisesti tai oppaan johdolla. Kalavedet kannattaa valita sen mukaan, mitä kalastusvälinettä käyttää ja mitä kaloja pyytää.

Miten matkustaa Kainuuseen?

Kainuuseen pääsee matkustamaan monella eri tavalla. Oma auto takaa sen, että liikkumaan pääsee silloin, kun haluaa. Sen lisäksi omalla autolla voi myös vaihtaa paikkakunnasta toiseen helposti. Jos omaa autoa ei kuitenkaan ole käytettävissä tai matkan haluaa taittaa nopeammin, voi Helsingissä hypätä Kajaaniin suuntaavalle lennolle. Lentoaika on alle tunnin, joten Kainuun voi saavuttaa nopeasti.

Muita vaihtoehtoja ovat juna ja bussi, jotka molemmat pysähtyvät ainakin Kajaanissa. Kajaanissa matkaa eteenpäin voi jatkaa vaihtamalla bussia. Siten kaikki Kainuun paikkakunnat ovat helposti saavutettavissa. Jää siis jokaisen päätettäväksi, mikä on itselle mieluisin tapa matkustaa.

Majoittumismahdollisuudet Kainuussa

Kainuussa on monia eri tapoja majoittua reissunsa aikana. Suurien hotelliketjujen, kuten Sokos Hotelsien, hotelleja löytyy niin Vuokatista kuin Kajaanista. Sen lisäksi paikkakunnilla on pienempiä hotelleja. Jos hotellimajoitus ei sovi budjettiin, voi silloin valita majatalon, eli niin sanotun bed & breakfast -majoituksen. Toisaalta taas luonto- tai kalastusretkeilijä voi yöpyä teltassa luonnon helmassa. Mahdollisuuksia on siis joka lähtöön, joten jokainen voi valita itselleen sopivimman.

Lämna ett svar